Sokan talán bele sem gondolunk abba, hogy az, amiben vagyunk – még ha kellemetlen, fájó, diszkomfortos is – a mi belső szükségletünk következménye.  Mert igenis lehet büntetés és bűnhődés szükségletünk, vagy éppen gondoskodás vagy hatalom szükségletünk.

Abraham Maslow (a múlt század elején született híres pszichológus) elméletének  alapja az, hogy az embereket szükségleteik kielégítése késztet bizonyos cselekvésre és ezek a szükségletek hierarchikus rendbe állíthatóak. Az emberi vágyak, a fiziológiai, a biztonság iránti, a szociális igények kielégítése, a megbecsültség és az önmegvalósítás. Ezek egymásra épülnek, hierarchiát alkotnak.

Az öt szükségletszinten kívül (és belül is) még nagyon sok más (akár furcsának mondható) szükségletünk létezik. Maslow szerint az öt alapvető a következő:

Fiziológiai szükségletek: éhség, szomjúság, szex, alvás, meleg.

Biztonsági szükségletek: biztonság, rend, állandóság, kiszámíthatóság.

Közösséghez tartozás: szeretet, hovatartozás, ragaszkodás, csatlakozás, identifikáció, perszonális kapcsolatok.

Megbecsülés szükséglet: státusz, hatalom, siker, önbizalom, presztízs, bizalom, tisztelet, kompetencia.

Önmegvalósítás: az a vágy, hogy az egyén egyre többre vigye, hogy azzá válhasson, amire képesnek érzi magát.

Ezeket a szükségleteket könnyen felismerhetjük. Igen ám, de van egy csomó, rejtett, mélyben levő, akár magunk előtt sem ismert szükségletünk.

Én például kb. 40 évesen láttam meg, hogy mennyi gondoskodás szükséglet van bennem. Amikor a gyerekeim kamaszok lettek, és jelezték, hogy leválás van („Anya! Hűtő föltöltve, mobil föltöltve, zsebpénz van, szólok, ha szükség van rád.”), akkor rájöttem, hogy muszáj valakiket találnom, akiken meg és kiélhetem ezt a szükségletemet. Ekkor vonzottam be a csömöri testi-szellemi fogyatékosok bentlakásos intézményét, akikkel már több, mint 10 éve tart a kapcsolatom, és az ózd-hétesi mélyszegénységben élőket.

A további részleteket itt olvashatod: http://www.ujegyensuly.hu/helyem-a-vilagban/rejtett-szuksegleteink