Még a felnőtt agy is képes új ismeretek hatására új sejtekhez jutni. Tanulásra fel!

Soha nem olvastam, és nem is hallottam sehol, de határozottan az a megérzésem, hogy jelenleg azért van több nő a felsőoktatási intézetekben, és azért végeznek jobb eredménnyel az iskolában  a lányok, azért szorgalmasabbak, mert ez az elmúlt évezredek kompenzációja és reakciója arra vonatkozóan, hogy a nők sokáig meg voltak fosztva a tanulás lehetőségétől. Ismerős a mondat ugye: „A lányok mindig szorgalmasabbak, tudjuk, a lányok eleve szorgalmasabbak” stb… Persze hogy szorgalmasabbak vagyunk; akaratlanul, tudat alatt is így akarjuk behozni a lemaradást!

Mert nagyszerű érzés tanulni, sőt azt gondolom, az egyik legjobb dolog teljesen új, soha nem hallott, számunkra érdekes információkhoz jutni! Azt tanulniami érdekel! Biztos, hogy erről a luxusról soha nem fogok lemondani! És ami a gyönyörű az egészben: új ismeretek révén az agy képes új sejtekhez jutni! A méltán híressé vált Atkinson–Hilgard-féle („nagy”) Pszichológia könyv agyról és idegrendszerről szóló fejezetében van egy érdekes tudományos írás: „Tényleg növeszthetünk új agyat?” címmel, mely a következőkről számol be: „...az új kutatások szerint az agy dinamikus szerkezet, amely nemcsak gyermekeknél, a fejlődés során mutat elképesztő rugalmasságot, hanem felnőtteknél, új tapasztalatok eredményeképpen is.

A legizgalmasabbnak azok a felfedezések tűnnek, amelyek szerint nemcsak a szinapszisok változnak a tanulás függvényében (keletkeznek vagy halnak el), hanem még a felnőtt agy is képes új ismeretek hatására új sejtekhez jutni. A tanulás segítheti új neuronok megjelenését az agyban. De különös módon nemcsak a bonyolult tanulási helyzetek eredményeznek új hippokampális neuronokat, hanem a mozgás is neuronszaporodást idéz elő.” (Osiris Kiadó, 2005)

Wao!… Ez gyönyörű! Esküszöm, mindig is tudtam, éreztem ezt! Amikor a bennem élő elképesztő szorgalmú és kötelességtudatú „Klárának” köszönhetően 10-12 órákat tanulok-olvasok egyvégtében, szabályosan érzem, hogy új agysejteket képzek magamnak! Mért is gondolnánk, hogy csak izmot vagy zsírt vagyunk képesek gyártani?... Tehát ha összeadjuk mindezt azzal a ténnyel, hogy jelenleg több nő tanul (úgy a fiatalok, mint a középkorúak között), hogy a lányok szorgalmasabbak, akkor igazán biztató út áll előttünk! Hogy a neuronszaporodás, gondolkodás, tanulás, kibővült szerepek hogyan hatnak az agy szerkezeti felépítésére, ez a jövő kérdése.

Az biztos, hogy jelenleg a logikai, műszaki dolgokban alapvetően sokkal jobbak a férfiak. De az is, hogy a világban való egyensúly létrejöttéhez jelenleg nem a műszaki és technikai dolgok továbbfejlesztése fog hozzásegíteni. Mindenesetre köszönet nekik az összes eddigi tudományos-technikai és műszaki dologért… És a neuronszaporodás felfedezéséért is.

http://www.nlcafe.hu/eletmod/20110127/a_tanulas_uj_agysejteket_kepez_es_a_lanyok_szorgalmasabbak/

Az írás megjelent a Nők Lapja Café-n.