Amikor a lelki szemeim előtt megjelent az, hogy idén saját helyszíne lesz az Új Egyensúly csapatának, azonnal ezt éreztem, hogy valami nagyon erős koncepció, és nagyon határozott ív kell, hogy végigvigye a napot. Bevallom, jó ideje „ív mániás” vagyok. Legyen ez egy könyv dramaturgiai íve, egy nap íve, egy előadásé, egy házibulié, közös munkáé, bármié. Olyan, mint ha egy jó, erős ív egy magasabb strukturálódásnak lenne egy pillére, küllője, azt meghatározó része, és ezáltal csatlakozik valami magasabb rendűhöz.

A napokban elkezdtem összerakni az Everness fesztiválon való jelenlétünket az ÚE sátrában. Ujjongtam, amikor összevetettem az Új Egyensúly csapata által (ezúton is külön köszönet Dézsi Rékának) kitalált koncepciót az asztrológusunk, Kiss J. Zsolt által sugallt napokhoz tartozó bolygókkal, ugyanis (nyilván nem véletlenül), teljes párhuzam van a kettő között.

Tudjuk jól, hogy mint minden, ami megszületik (legyen az egy terv, munka, project, új feladat, kapcsolat, de akár maga az ember, egy új élet), a következő stációkon megy keresztül: foganás, várás-érés (várandósság), születés, élet, halál- újjászületés, „visszakunkorodás” (kezdődik előről a kör) - szintet lépés lehetősége.

A hétfői naphoz a Hold tartozik, (vagy tartozott) akkor már lent leszünk a fesztiválon Alsóörsön, hangolódunk, készülünk, építjük a sátrat, a teret . Babilon óta a hétfőhöz a Holdat társítják, ezt vette át az európai asztrológia is, de úgy gondolom, hogy itt érdemes elszakadni ettől a hitrendszertől és visszatérni az egyiptomihoz, ahol a női minőség még nem a Hold volt, hanem a fekete Ízisz. Ez a feketeség a legjobb feketeség, mint az anyaföld mélye, mint a méhünk: termő és tápláló. A női minőséget a Holdhoz társítani nem más, mint a patriarchális rendszer támogatása. Vagyis a nő valójában a férfi rá kerülő fényétől változik.  Aszerint lesz egész, hogy mennyire támogatja őt a férfi, mennyire süt rá az ő fénye. Ez egy állandó alárendelt szerepet üzen, és azt, hogy egy egyedül élő, autonóm nő az nem élhet teljes életet. Ahogy elég volt abból, hogy létezik eredendő bűn, úgy elég volt abból a régi, lejárt hitrendszerből is, hogy a férfi a Nap, a nő a Hold! Értem én, hogy a Hold a vizekre, nedvekre, érzelmekre hat, hogy szeszélyes és változó, de maga a viszonyulás az, ami már idejétmúlt. A nő nem csupán a férfi visszfényében látható, ahogy egy autonóm felnőtt férfi is képes egész lenni, akár nő nélkül is. Kartinthy Frigyes a Capilláriában már  1921-ben megírta: „És a nő nemcsak test, és a férfi nemcsak lélek, és a nő nem csábító és a férfi nem csábított, és nem tengely és kerék, és nem nap és hold, hanem ikercsillagok, egymás körül keringve.” Ezzel a Nap-Hold játékkal kizárjuk az egyenrangúságot, és azt, hogy önállóan is lehet egész egy ember. (Most eszembe jutott Szepes Mária néni, aki idős éveit társ nélkül élte le, egész emberként.)

A keddi nap a Mars uralma alatt áll, nálunk az Új egyensúly sátorban ez a foganás napja. Nem kell részletezni, hogy a marsikus, energia mennyire kell ahhoz, hogy bármi is elinduljon. Kedd a Mars bolygó napja, ami alapvetően az önérvényesítésről, a harcról és küzdelemről szól. Analógiás értelemben a Mars a cselekvést, tetterőt, agressziót, a tüzet, vért is jelenti. A hétfő a befogadással, ráhangolódással indul, kedden elvetjük a magokat. (Ezt a nyitó és záró szertartásomban is érzékeltetni fogom.)

...kattints a teljes cikkért!

http://www.ujegyensuly.hu/spiritualitas/osszhangban-a-termeszettel-a-bolygokkal-az-evernessen-is