Kedves Soma!

Rövid és lényegre törő leszek. Rendszeresen visszatérő problémám a párkapcsolataimban az adok-kapok egyensúlya, illetve az, hogy megint olyan férfit választottam, aki rendszeresen fájdalmat okoz. Hogyan segíthetnék magamon?

Válaszod előre is köszönöm: Ivett

Kedves Ivett!

Egy kapcsolat harmóniájához, egyáltalán, a másik megtartásához az egyik legfontosabb alapszabály az adok-kapok folytonos kiegyenlítődése! Bert Hellinger erről így ír:

„A párkapcsolatok akkor sikeresek, ha a férfi és a nő elismeri, hogy különbözőek, de mégis egyenrangúak. A párkapcsolatok csak az adok és kapok egyensúlyán alapulhatnak. Ha az egyik ad, a másik elfogadja azt, és mert szeret, egy kicsit többet tesz hozzá, tehát többlettel adja vissza, amit kapott. Majd a másik is hozzátesz valamit, mert szereti a társát, így ő is valamivel többet ad vissza. Ha ebben a kölcsönösségben, ami állandó kiegyenlítődésre törekvést jelent, mindig megvan a növekedés, akkor sikeres a párkapcsolat.

A párkapcsolatban a negatív hatások kiegyenlítése is szükséges. Tehát nem csak a pozitív élmények területén van igényünk egyensúlyra, hanem az ellenkező oldalon is. Ha például az egyik fél bármilyen okból megsérti a másikat, a másiknak igénye támad arra, hogy viszonozza a sértést. És kénytelen is erre, ellenkező esetben a kapcsolat kibillen az egyensúlyából. Ám ilyenkor az ember a szeretetből kiindulva valamivel kevésbé sérti meg a másikat, és utána ismét megindulhat a pozitív kiegyenlítés.”

Tehát Hellinger nem azt mondja, amit Jézus, hogyha (egy párkapcsolatban) megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel, hanem azt, hogy dobd vissza szikkadt kenyérrel, vagy egy kicsit kisebb kővel, mert csakis így lesz újra egyensúly a kapcsolatban.

Erről eszembe jut az a történet, amikor a férjét állandóan megcsaló és kritizáló nő férje egyszer csak megelégelte mindezt, becsajozott, és ez hozott a nőnek – és ezáltal a kapcsolatnak – egy nagy pálfordulást. Már két- három hónapja tartott ez az állapot, amikor azt mondta nekem a nő, hogy bár nagyon szenved, de tudja, hogy ez még kevés mindazért, amit ő adott.

Végül is a férfi visszaadott a nőnek a fájdalomból, de kevesebbet, mint amit kapott, és rendbe is jött a kapcsolatuk.

Szóval a pozitívból mindig egy kicsit többet adjunk vissza, a negatívból pedig kevesebbet, hogy egyensúlyban maradjon a kapcsolat. De ez a törvény csak a személyes emberi kapcsolatokra vonatkozik, ahol működik a szeretet és az ember a belső késztetéséből választ!

 

A további részleteket itt olvashatod: http://www.ujegyensuly.hu/helyem-a-vilagban/mamagesa-valaszol-ha-jot-kapsz-adj-meg-tobb-jot-ha-rosszat-kapsz-adj-kevesebb-rosszat